Ens situem a l'espai protegit del Collsacabra

És una terra formada bàsicament per roca calcària, l’erosió ha creat un paisatge molt peculiar, combinant una espectacular cinglera, zones de bosc, riu i pastura. 

Tenim la sort d’estar en un lloc privilegiat on  el bosc mediterrani i  el bosc centreeuropeu es troben, creant una gran biodiversitat. 

La nostra metodologia es basa en un acompanyament respectuós, amb una mirada holística, tenint en compte cos, ment, emoció i espiritualitat. Cada persona és única i per tant amb unes necessitats i processos també únics. Som part de la natura i ens hem allunyat de la nostra naturalesa, volem tornar a ella. L’art és també part d’aquesta naturalesa, és un canal d’expressió subtil que ens forma també com a persones i ens pot ajudar a conèixer-nos millor (música, pintura, aquarel·la, construcció,etc.).

Mirem la persona en el seu present i vetllem per les seves necessitats, com també amb les del grup. Actuem segons l’energia del grup adaptant-nos en les propostes per tal de que siguin adequades.

Una de les activitats bàsiques dels nens i un gran canal d’aprenentatges és el joc, per això li donem importància, perquè sigui a través de propostes on el joc sigui el protagonista, puguem acompanyar d’una forma més motivadora i enriquidora.

Creiem en l’educació viva on el nen és el protagonista i ell mateix té una gran capacitat innata per construir-se, mantenir-se i prendre decisions des de la seva saviesa o estructura internes. Acompanyarem també des d’aquesta mirada.

 

Pugem a Cabrera

CM, CS i ESO

Fem un cim! Pujada a Cabrera, des de Cantonigròs. Cabrera, juntament amb el Pla d’Aiats, són de les emblemàtiques muntanyes que es veuen des de gairebé tot Osona. Per tant, que bonic poder-les contemplar sota els peus! 

Pujarem muntanya amunt tot contemplant el bosc de pujada, a dalt, podrem contemplar, nord, sud, est i oest, podent veure les diferències del territori i paisatge que ens aporta cada zona, que en són moltes.  Tot als nostres peus. 

La cinglera i el riu
Salt de Sallent

CM, CS i ESO

Sortida de Rupit fins al salt de Sallent. Podrem veure el bosc de ribera, balmes, salts d’aigua i l’espectacular cinglera plena de fòssils marins. 

Caminar per aquest indret ja és tota una experiència, descobrim-lo amb més profunditat. Com s’aprofitava el riu? S’utilitzaven les balmes? Perquè hi ha fòssils marítims a terra endins? Perquè hi ha Km de cingles? 

Rupit, el riu, Santa Magdalena i cinglera

CI, CM, CS i ESO

Sortida per on vorejarem el riu, veurem balmes, bosc de ribera i arribarem a l’esplanada especial que és santa Magdalena on podem contemplar el poble de Rupit i la cinglera. 

A través de missatges dels essers de la natura, parlarem de la importància del riu i l’aigua als pobles i sentirem llegendes que ens portaran a descobrir el paisatge de la zona (bruixes i gegants).

El bosc i els sentits

I, CI, CM, CS i ESO

A través d’una caminada en un bosc amb una alta biodiversitat, descobrirem el bosc a través dels sentits. Amb diferents dinàmiques descobrirem d’una forma

diferent el bosc, experimentant amb colors, textures, olors, gustos...

Farem el viatge des del bosc fins al poble, veient i sentint així les diferencies de cada espai i allò que ens aporta. 

Rupit

CI, CM, CS i ESO

Descobrim Rupit, un poble especial del Collsacabra. Pedra, teules, fusta, riu, pont penjat, balmes, carrers i places,...

A través d’un joc de pistes i d’enigmes, descobrirem racons i raconets del poble. Jugarem a orientar-nos amb un mapa i haurem de descobrir perquè el poble està fet allà on està. 

Qui viu al bosc

CI, CM, CS i ESO

Descobrir els animals del bosc a través d’un joc. Hi ha animals amagats i els anirem descobrint. A cada animal que trobem, fem petita explicació i/o expliquem historieta.  Podem trobar rastres i identificar-los. A part dels animals, també hi podem trobar fades i elements de la natura. 

El bosc i els arbres

CI, CM, CS i ESO

Descobrirem com al bosc hi ha varietat d’arbres i arbustos, com cada arbre ens transmet i explica coses diferents d’allà on estem i del què sentim. Els sabrem escoltar? 

Aprendrem com es comuniquen entre ells per cuidar-se i avisar-se. 

Farem dinàmiques amb les diferents espècies i crearem amb ells. 

Art al bosc

CI, CM, CS i ESO

Ens endinsem al bosc, allà, baixem el ritme i observem al nostre voltant, és aleshores que podrem crear, deixant sentir allò que ens és explicat al bosc.  Gaudirem de la creativitat de cadascú a través de propostes individuals i col·lectives. Jugar i crear al bosc és per si mateix un gran aprenentatge.

Les Roques Encantades

CI, CM, CS i ESO

Sortida a les Roques encantades. Una fageda plena de màgia. Ens envolten elementals de la natura i un combinat de roques, arbres i historietes. Estar en aquest bosc et fa sentir que la vida és plena de màgia. La descobrim? Hi Juguem?

Ideal a la tardor i a la primavera, quan la fageda agafa unes tonalitats més especials. 

El bosc i les emocions

CI, CM, CS i ESO

Endinsar-nos al bosc com a simbologia d’endinsar-nos amb les emocions. Cada arbre, planta, sotabosc,... ens pot transmetre sensacions i emocions diferents. Parlarem del bosc, dels processos i les emocions que habiten al bosc i dins nostre. Llegirem els valors que ens vol transmetre la natura. 

També podem portar el paisatge a l’aula, al parc o bosc més proper a l’escola i a través de dinàmiques parlem dels diferents ambients i/o situacions i com ens fan sentir, així ajudant-nos a identificar emocions i identificar-les al cos. Parlarem de diferents processos naturals (pluja, volcans, tornados, incendis, sequeres,...) i buscarem la nostra pròpia relació emocional. Acabarem, si s’escau, amb una creació artística, com a canal d’expressió per tancar la sessió.

Collsacabra llegendari

CI, CM, CS i ESO

Parlarem i explicarem historietes del territori relacionades amb follets, fades, dones d’aigua, gegants, bruixes, elementals i bandolers (Serrallonga i Ferriol). Històries de sempre i experiències viscudes o explicades de generació en generació. 

Farem reflexions sobre els personatges. En la seva base, es relacionen amb els elementals? Alguns potser són un reflexa de la societat? Els conflictes es van repetint al llarg del temps? ...

Coneix el Cap de Creus

CM, CS i ESO

No és el Collsacabra però com a guies del Cap de Creus, també gaudirem del parc natural, un territori especial, amb una geologia única, horitzó blau que transporta a la quietud i la calma, roques i cales que semblen obres d'art esculpides per la sal i la tramuntana.

Caminar-hi i contemplar la singularitat dels seus racons és una experiència pels sentits i font d’inspiració de molts artistes, com en Dalí, per exemple.  

Ens acompanyem en aquest paratge per connectar amb la nostra creativitat i observar l’artista que portem dins. 

Parlarem i viurem la geologia, trepitjant unes de les roques més antigues de Catalunya. 

Tallers per professorat

Com a mestres, al llarg del curs es mouen moltes emocions. Proposem fer tallers adaptats a cada situació. 

Gestió de l’estrès: parar i observar el què passa dins d’un mateix ajuda a donar pistes sobre allò que cal canviar. A través de dinàmiques acompanyem a fer aquest camí.

Cohesió de grup: a vegades cal fer coses diferents perquè estiguem diferents entre nosaltres. A través de dinàmiques potenciarem les relacions i la comunicació entre iguals. 

Bany de so: parar i rebre. A través d’instruments d’alta vibració us acompanyem a fer un viatge sensorial. Tambor, bols, gong, shruti i altres sons ens acompanyen a fer un viatge intern per potenciar el benestar. Acompanyarem després amb cants medicina. 

Natura art i emocions: a través de paisatges diferents parlarem i sentirem les emocions i parlarem de com l’art és un canal d’expressió del món interior. 

Experiència taller de teràpia artística. 

Comenta’ns el què necessitaríeu i ho creem. 

Experiències a mida

Creem junts..

Creem experiències a mida segons les necessitats del grup i el centre educatiu. Relacionades amb l’art, les emocions i la natura. Al bosc o a l’aula. 

Ens posem en contacte amb el centre educatiu i conjuntament acordem la temàtica per adaptar-la a l’activitat. 

 

DESCARREGAR  PDF

© Drets d'autor. 

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.